VIOLA VIOLA FESTIVALTRAILER 2014

Bekijk het fragment van NTR Open Podium met Viola Big Band, hip hop dansgroep The Custom Kids en Esther Apituley. Mooie opname in de Bavo kerk te Haarlem.

VIOLA VIOLA  BIG BAND 2014

Altvioliste en artistiek leider Esther Apituley heeft een onbedwingbaar verlangen om vastgeroeste tradities open te breken.

PICKNICK CONCERT 2013

Een voorproefje van het Internationale Viola Viola Festival op ‘Heerlijkheid Berkenrode' in Heemstede.

VIOLA VIOLA FESTIVALTRAILER 2012

De voorbereidingen van de allereerste editie van het Internationaal Viola Viola Festival.. 

Esther Apituley, altvioliste en artistiek leider van het Viola Viola Festival  heeft een onbedwingbaar verlangen om vastgeroeste tradities open te breken.

 

HET VIOLA VIOLA FESTIVAL (2012-2014)

Kent u de altviool? Lang was hij het bescheiden, wat miskende broertje van de cello en de viool. Langzaam maar zeker treedt hij nu uit de schaduw, niet in het minst omdat de fraaie, diepe, wat hese klank van het instrument goed in het gehoor ligt bij een modern publiek.

Het Viola Viola Festival wil daarvan een spetterende illustratie zijn: het stelt de altviool centraal in een serie van laag- en hoogdrempelige concerten en voorstellingen. Het festival vervlecht facetten en mogelijkheden met uiteenlopende muziekstijlen,samenstellingen en achtergronden. 

VAN BAROKKERS TOT ROCK-'N-ROLLERS

Het streven is om een groot en divers publiek te bereiken en te raken, van jong tot oud, van barokkers tot rock-’n-rollers, van stedelingen tot buitenlui. De moderne muzikale cultuur wordt in al zijn facetten (traditionele, hedendaagse, alternatieve) belicht, met de altviool als brandpunt en als gangmaker, die zijn vaak dienende rol tot een triomfantelijk strijdmiddel omtovert.

SYMBIOSE VAN KUNSTVORMEN

Naast professionele musici nemen ook amateurs, kinderen en schoolklassen actief deel aan het festival. Maar ook andere artistieke disciplines zullen zich niet onbetuigd laten; dichters, schrijvers, acteurs en beeldend kunstenaars leveren een belangrijke bijdrage aan een boeiende symbiose van kunstvormen.

DE HOOFDROL VOOR DE ALTVIOOL

Na de succesvolle, tweede Viola Viola festival editie in 2012 is er veel veranderd. De rol van altvioliste Esther Apituley blijkt veel groter dan voorheen werd gesteld. We ontdekten dat Esther Apituley in de praktijk de centrale figuur is. Als persoon, maar meer nog vanwege haar ambitie om met de altviool de schoonheid van klassieke muziek in een nieuwe theatrale vorm te delen met een breed publiek. Esther gebruikt om de dialoog aan te gaan die verbindt, inspireert en verrast. 

NIEUWE MUZIKALE WEGEN

Zij wil graag dat iedereen - óók de kinderen - in de ban raakt van klassieke muziek. Om de afstand met het publiek te verkleinen en de muziek toegankelijk te maken, slaat zij nieuwe muzikale wegen in. Ze verrast met haar uitgekiende, dynamische combinatie van auditieve en visuele elementen. Zo raakt het publiek ook intenser betrokken bij de muziek.

Esther verrast met haar uitgekiende, dynamische combinatie van auditieve en visuele elementen. Zo raakt het publiek ook intenser betrokken bij de muziek. Met de diepe, warme klank van haar altviool als rode draad en bindend element laat zij tijdens het Viola Viola Festival muzikale vonken overspringen op alles en iedereen: van klassieke muziekliefhebbers tot nieuwsgierige nieuwkomers, van jong tot oud, van barokkers tot rock en rollers. 

 

FESTIVAL 2012

De eerste editie van het Internationale Viola Viola Festival in het voorjaar van 2012 was een groot succes!