Het 'Performance Concert' gaat verder dan alleen luisteren. Esther vertelt tijdens dit solo concert over haar passie voor de altviool en waarom die ene noot zo schitterend klinkt.

Informatie opvragen over 'Performance Concert' hier.

 

BIO

Esther Apituley begon op twaalfjarige leeftijd met vioollessen. Al vrij snel stapte zij over op de altviool. Ze deed eindexamen bij Misha Geller aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en volgde lessen bij Bruno Giuranna aan de Hochschüle für Musik in Berlijn.

ESTHER APITULEY BIOGRAFIE
► DOWNLOAD COMPLETE PDF NEDERLANDS

ESTHER APITULEY BIOGRAPHY                  
► DOWNLOAD COMPLETE PDF ENGLISH 

 

ACTIVITEITEN

MUZIKALE LEZINGEN

Met de internationaal bekende neuroloog Dick Swaab en filosofe Stine Jensen geeft ze in musea en universiteiten muzikale lezingen. Onder meer in het Stedelijk Museum van Amsterdam en Teylers Museum in Haarlem.  

PERFORMANCE CONCERTEN

Performances.jpg

Het 'Lecture Concert' gaat verder dan alleen luisteren. Esther vertelt tijdens dit solo concert over haar passie voor de altviool en waarom die ene noot zo schitterend klinkt. In september 2106 deed ze met het 'Lecture Concert' New York aan.

MASTERCLASSES

Esther is veel gevraagd voor Masterclasses en festivals voor kamermuziek. In 2017 treedt zij onder andere op in Oostenrijk en Zweden. 

BACH & BLEEKWATER

'Bach & Bleekwater', de hoofdvoorstelling van Esther Apituley’s Locomotive in seizoen 2016/2017, is wegens groot succes geprolongeerd en is in veel theaters en concertzalen door heel Nederland te beleven. In 'Bach & Bleekwater' zijn wij getuige van een bijzondere ontmoeting tussen de violiste Esther en de schoonmaakster van het theater (actrice Leny Breedeveld/Helen Kamperfeen). Een boeiende voorstelling, geschreven door Ko van de Bosch, waarin zeven topmusici meespelen.

Naar de programma's

ACTIVITEITEN IN HET VERLEDEN

MICROKOSMOS

Esther Apituley was initiatiefnemer van het project 'Microkosmos' naar muziek van Béla Bartòk, een concert met visuele elementen van Jeroen Henneman. De NPS zond Microkosmos als serie uit. In 2000 presenteerde zij het televisieprogramma 'Reiziger in Muziek'.

SOLISTE

Esther Apituley was soliste bij het onder meer het Nationaal Ballet Orkest, het Noord Hollands Philarmonisch, het Metropole orkest en het Radio Kamerorkest. Daarbij vertolkte ze de altvioolconcerten van Berlioz, Bartòk en Chiel Meijering, de 'Symfonie Concertante van Mozart en 'Lachrymae' van Britten. 

AMSTERDAM VIOLA QUARTET

Hydropaten

Het Amsterdam Viola Quartet nodigde verrassende gasten uit, waaronder de tapdanser Peter Kuit, acteur Hans Dagelet, kunstfluiter Geert Chatrou en mimespeler Rob van Reijn. Zo gaf het kwartet dertig concerten samen met acteur Hans Dagelet en Lizzy Timmers met de voorstelling  'De Hydropathen'. Met veel succes traden zij op in binnen- en buitenland, waar onder Marokko, Tsjechië, Oostenrijk en Cyprus, met in februari 2010 een grote tour door Indonesië. 

VIOLA VIOLA FESTIVAL

Met de diepe, warme klank van haar altviool als rode draad en bindend element liet Esther tijdens het Viola Viola Festival in 2010, 2012 en 2014 muzikale vonken overspringen op alles en iedereen: van klassieke muziekliefhebbers tot nieuwsgierige nieuwkomers, van jong tot oud, van barokkers tot rock en rollers. In seizoen 2015 -2016 veranderde het Viola Viola Festival in een reizend muziekfestival, Esther Apituley’s Locomotive. 

 

VIOLENT VIOLA - 2005. Werken van Zoltán Kodály, Paul Hindemith, Benjamin Britten, Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel, Igor Stravinsky, John Dowland, Esther Apituley en Henri Vieuxtemps. Esther Apituley (altviool), Rië Tanaka (piano), Amsterdams Altviool Kwartet. Challenge Classics CC 72156, 2005.

VIOLA VOILÁ - 2012. Werken van Franz Schubert, Riccardo Drigo, Henri Vieuxtemps, John Cage, Igor Stravinsky, Esther Apituley, Gabriel Fauré en Ástor Piazzolla. Esther Apituley (altviool), Rië Tanaka (piano), Eric Calmes (elektrische bas), Hans Dagelet (trompet), Amsterdams Altviool Kwartet. Challenge Classics CC 72165, 2006.
 

STIRRING STILLS (Bach for Viola) - 2016. Het derde album van de uitbundige altvioliste Esther Apituley, geheel gewijd aan de transcripties van Bach's solowerken voor cello en viool. De focus en de climax van deze CD is de gedurfde versie van de Chaconne voor altviool. 

naar boven